søndag 24. april 2011

Jerpa i Håkafot
Tilbrakte noen dager på hytta i Håkafot i påsken.
Dette noe bortgjemte, men innholdsrike stedet ligger på svensk side av Lierne, og er et utmerket utgangspunkt for friluftsaktiviteter
Området har en stor bjørnestamme som "mater" Norge og Lierne med dette flotte rovdyret. Til glede for noen, forargelse for andre.
En times kjøring nordover ligger nasjonalparken Børgefjell med sin fantastiske natur og gode fiskevann. Et yrende fugle og dyreliv gjør det øde området svært så innbydende for en hobbyfotograf og friluftsmann.
I år ble det tid til en rype/fisketur til Stekenjokk, med "lirype i bjørk" som ett av minnene på kortet.


Men ikke allltid må man dra milevis avgårde for å fotografere drømmearter. Bak vedskjulet har et jerpepar dannet revir, og med gjevne mellomrom trillet det tynne toner fra hannen. Selv om jerpelokken min lå igjen hjemme, måtte jeg gjøre et forsøk.

Å ta bilde av jerpe er en utfordring. Habitatet til denne hønsefuglen er ikke akkurat fotovennlig. Tett skog, ulent terreng og lite lys. Det ble en times "katt og mus-"lek mellom fotograf og jerpe, som til slutt endte med at jerpa satte seg til ro på en stubbe og lot fotografen få sine bilder. Jeg var storfornøyd over å ha fått sikret jerpa i sitt rette miljø.
Det ser også ut til å bli et godt med gnagere i Trøndelag i år. Hissig lemmen her og der, og mye mus. Hornugla sang like ved hytta og flere perleugler gav lyd fra seg i området. Satser på at både fjellrev og rype går en produktiv sommer i møte.

5 kommentarer:

 1. Hei!
  Det er tydeligvis mye liv i fjellet om dagen.Veldig spennende bilder av flere forskjellige arter her!Mye bra,men bildet av rypa blir min favoritt!

  Mvh. Halvor K

  SvarSlett
 2. Fantastiske jerpebilder! Rype og lemenbildet var forøvrig også bra. Takk for titten, håper på flere innlegg fra den kanten.

  Knut Børge

  SvarSlett
 3. Heisann

  Meget flotte bilder alle sammen. Men ekstra gøy med jerpebildene. Ikke akkurat noen enkel fugl å fotografere. Men med jerper bak vedskjulet så har du gode muligheter.
  Høres ut til å være et flott område å ferdes i.
  Skal følge med på bloggen din framover.

  Tommy S

  SvarSlett
 4. Kære Morten


  Jeg har lige fået en søn, og hans navn er blevet Birk Johan Aqissiaq Wennecke.

  Birk er dansk for bjørk... birketræ...
  Aqissiaq er grønlandsk for 'lille rype'.

  Da jeg så dit billede med en rype på en birk, vil jeg meget gerne lave en poster med det, indramme den og hænge den på hans kommende værelse.

  Har du mulighed og lyst til at sende mig billedet i en større opløsning? Og er det ok at jeg gør sådan?

  Venlig hilsen
  Christian

  SvarSlett
 5. Hei.
  Det skal nok la seg gjøre:) Send meg din mailadresse til mmorkved@hotmail.com, så skal du og Birk få tilsendt bilde:)

  Mvh
  Morten

  SvarSlett